Sjoerdvo » Specials » Het lichaam

Alles over het Lichaam

In deze special staat het menselijk lichaam centraal. Er worden verschillende delen van het lichaam besproken, zoals het oog, de schildklier, de alvleesklier, het gal, de galstenen, de mond, de spier, de pees, de bloedvaten en de lever.

De Bloedvaten

Je lichaam bestaat uit een netwerk van bloedvaten. Het hart, dat bijna geheel uit spierweefsel bestaat, is verantwoordelijk voor de bloedcirculatie in het lichaam. Het bloed vervoerd allerlei stoffen door je lichaam, zoals voedsel en zuurstof.

De Lever

De lever is de grootste orgaan van het lichaam en weegt zon 1.5 kilo. Het ligt onder de middenrif en wordt beschermd door de lagere ribben. De lever bestaat uit een linker en rechter kwab, waarvan de linkerkwab de grootste is. Meestal is de lever van buitenaf niet te voelen, maar wanneer hij vergroot raakt (meestal als gevolg van een ziekte) en achter de ribbenkast vandaan komt, is hij te voelen.

De Oren

Het oor zorgt er niet alleen voor dat we kunnen horen, maar verzorgt ook ons evenwicht. Het oor is een ingewikkeld orgaan dat in drie delen verdeeld is: het uitwendige oor dat geluid opvangt, het middenoor dat de geluiden verstrekt en het binnenoor dat geluidsgolven omzet in elektrische impulsen en het positie van het hoofd bepaald.
De boodschap word dan doorgestuurd naar de hersenen via een paar naast elkaar gelegen zenuwen. Het uitwendige en het middenoor houden zich vooral met geluid bezig. De structuren van het binnenoor, die de positie van het hoofd en geluid waarnemen, zijn gescheiden.

Spieren en Pezen

Spieren en pezen spelen een belangrijke rol bij het maken van bewegingen. In feite is een pees de verbinding tussen het actieve deel van de spier en het lichaamsdeel (meestal een bot). In dit artikel lees je alles over de spier en de pees.

De gal en galstenen

Gal is een dikke, bittere, geelgroene vloeistof, die in de lever gemaakt wordt en opgeslagen wordt in de galblaas. Ook als de productie normaal is, kunnen er in de galblaas dingen misgaan. Het meest bekende probleem zijn de galstenen.

Schildklier en alvleesklier

De schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bijschildklieren die het calciumgehalte van het lichaam controleren. De alvleesklier is een van de grootste klieren in het lichaam, die bestaat uit twee kleinere klieren.
De schildklier en alvleesklier

De schildklier en alvleesklier

De schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bijschildklieren die het calciumgehalte van het lichaam controleren. De alvleesklie…

Het Lichaam: Spieren en pezen

Spieren en pezen spelen een belangrijke rol bij het maken van bewegingen. In feite is een pees de verbinding tussen het actieve deel van de spier en het lichaamsdeel (meestal een bot). In dit artikel…

Het Lichaam: De bloedvaten

Je lichaam bestaat uit een netwerk van bloedvaten. Het hart, dat bijna geheel uit spierweefsel bestaat, is verantwoordelijk voor de bloedcirculatie in het lichaam. Het bloed vervoerd allerlei stoffen…

Het Lichaam: de oren

Het oor zorgt er niet alleen voor dat we kunnen horen, maar verzorgt ook ons evenwicht. Het oor is een ingewikkeld orgaan dat in drie delen verdeeld is: het uitwendige oor dat geluid opvangt, het midd…

Het Lichaam: De lever

De lever heeft twee belangrijke functies: het maken van belangrijke stoffen en het neutraliseren van gifstoffen en afvalstoffen. Elke druppel bloed die door de darmen gaat moet de lever passeren. Het…

Het Lichaam: De Gal en galstenen

Gal is een dikke, bittere, geelgroene vloeistof, die in de lever gemaakt wordt en opgeslagen wordt in de galblaas. Ook als de productie normaal is, kunnen er in de galblaas dingen misgaan. Het meest b…
Gepubliceerd door Sjoerdvo op 13-03-2008, laatst gewijzigd op 29-11-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.